Ξεχάστε το ροχαλητό και κοιμηθείτε ήσυχοι

antimetopisi roxalitouΟ ύπνος είναι για πολλούς η αγαπημένη στιγμή της ημέρας. Το κρεβάτι είναι σίγουρα ο πιο «ελκυστικός προορισμός» μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά. Ωστόσο, πολλές φορές δυστυχώς δεν απολαμβάνουμε τον ήρεμο και βαθύ ύπνο που θα θέλαμε. Ένας από τους κύριους λόγους που συμβαίνει αυτό δεν είναι άλλος από το ροχαλητό.

Το ροχαλητό προκαλεί μεγαλύτερη ενόχληση σε αυτόν που το ακούει παρά σε αυτόν που ροχαλίζει αν και είναι συχνό φαινόμενο να ξυπνά κάποιος από το ροχαλητό του. Όπως και να έχει, συνήθως διαταράσσει τον ύπνο τόσο του ατόμου που ροχαλίζει όσο και του «ακροατηρίου» του.

Αν λοιπόν πάσχετε οι ίδιοι από το πρόβλημα του ροχαλητού ή αν ο σύντροφος σας ροχαλίζει έντονα (στατιστικά είναι ΠΟΛΥ πιθανότερο να ροχαλίζει ένας άνδρας απ’ ότι μία γυναίκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γυναίκες δε ροχαλίζουν ποτέ), είναι σίγουρο ότι θα θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα.

Ροχαλητό αντιμετώπιση: Προτού ανακαλύψουμε τις λύσεις του προβλήματος αυτού, θα πρέπει πρώτα να δούμε γιατί ροχαλίζουμε και φυσικά ποιοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό.

Τι είναι το ροχαλητό;

Με απλά λόγια, το ροχαλητό είναι ο ήχος που κάνουν τα πίσω τοιχώματα του λαιμού μας, η στταφύλη και η υπερώα, κατά την αναπνοή μας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι υπάρχει μία στένωση στην περιοχή του φάρυγγα η οποία δεν επιτρέπει στον αέρα να περάσει από τη μύτη και το στόμα και να πάει στους πνεύμονες. Εξαιτίας αυτής της στένωσης δονείται η σταφύλη και η υπερώα και παράγεται ο χαρακτηριστικός και καθόλου ευχάριστος ήχος του ροχαλητού.

Τι μπορεί να προκαλεί ή να επηρεάζει το ροχαλητό;

enoxlitiko roxalitoΟ κύριος λόγος που ροχαλίζουμε είναι κάποια ανωμαλία στην ανατομία της περιοχής της μύτης και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος γενικότερα. Τα λεγόμενα κρεατάκια αλλά και οι πρησμένες αμυγδαλές για παράδειγμα είναι από τις πιο συχνές αιτίες του ροχαλητού.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικού τύπου ανατομικά προβλήματα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ροχαλητό είναι το κάπνισμα, η στάση του ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία.

Είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;

Το ροχαλητό από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο, συνήθως όμως αποτελεί στη ουσία «καμπανάκι» για κάποιο άλλο πρόβλημα όπως η παχυσαρκία ή το υπερβολικό κάπνισμα. Η μόνη περίπτωση που αποτελεί πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα βοήθεια είναι αν συνοδεύεται από τη λεγόμενη υπνική άπνοια.

Με άλλα λόγια, αν η αναπνοή σας διακόπτεται για περίπου δέκα δευτερόλεπτα ή και παραπάνω καθώς ροχαλίζετε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό καθώς πάσχετε από άπνοια. Η υπνική άπνοια αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πολύ σκληρά με αποτέλεσμα ο ύπνος να μην ξεκουράζει αλλά και να αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Πως θα αντιμετωπίσω το ροχαλητό μια και καλή;

Η αντιμετώπιση του ροχαλητού συνδέεται πάντα με τον λόγο που το προξενεί. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι ανατομικό, αρκεί μία απλή και σχετικά ακίνδυνη χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί ή όποια ανωμαλία – να αφαιρεθούν ας πούμε τα λεγόμενα κρεατάκια – και να σταματήσει το ροχαλητό μια και καλή. Πλέον πολλές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν το ροχαλητό μπορούν να γίνουν και αναίμακτα με λέηζερ και άλλες τεχνολογικές μεθόδους.

Από εκεί και μετά, αν το πρόβλημα οφείλεται στη παχυσαρκία, η λύση είναι προφανώς η απώλεια βάρους, κάτι που θα λύσει και άλλα προβλήματα που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος. Αν ένας καπνιστής ροχαλίζει, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει – αν δεν είναι παχύσαρκος – είναι να ελαττώσει ή και να κόψει το τσιγάρο. Γενικά, είναι καλό να αποφεύγετε το αλκοόλ και το φαγητό λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε για να μειώσετε τις πιθανότητες ροχαλητού.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει και κάποιο ειδικά σχεδιασμένο ανατομικό μαξιλάρι. Τέλος, άσχετα από την αιτία εμφάνισης του ροχαλητού, τα διάφορα αυτοκόλλητα και άλλα προϊόντα καταπολέμησης του ροχαλητού που θα βρείτε στα φαρμακεία μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την κατάσταση.

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου!
gnosinet.gr
Tech Nerd theme designed by Siteturner