Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα σας γυαλιά ηλίου

gualia iliou

Τα γυαλιά ηλίου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει ένα από τα πιο απαραίτητα και εικονικά αξεσουάρ μόδας. Μπορεί άραγε να φανταστεί κανείς την Τζάκι Ωνάση  ή τον Τομ Κρουζ στο Top Gun ή τους χαρακτήρες των ταινιών Matrix χωρίς τα χαρακτηριστικά γυαλιά τους;

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ένα γυαλί δεν πρέπει να είναι μόνο αξεσουάρ. Η κύρια αποστολή και λόγος ύπαρξης του είναι η προστασία των ματιών μας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα μάτια όπως ο διαβήτης.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου που να μη μας ταιριάζουν ή που να μην μας καλύπτουν αισθητικά. Απλά, θα πρέπει πάντα να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία και όχι στην εμφάνιση. Με άλλα λόγια, το ιδανικό θα ήταν να επιλέξουμε ένα γυαλί που να ταιριάζει με την αισθητική μας αλλά να παρέχει και μεγάλη προστασία. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγες γνώσεις, λίγη προσοχή και λίγη υπομονή. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε γυαλιά που θα σας προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία.

Να ψωνίζετε μόνο από καταστήματα οπτικών

Το πρώτο μεγάλο φάουλ που κάνουν πολλοί και πολλές όταν επιλέγουν γυαλιά ηλίου είναι να τα αγοράζουν από καταστήματα με ρούχα ή από μαγαζιά με αξεσουάρ και είδη μόδας γενικότερα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα γυαλιά αυτά δεν προσφέρουν καμία απολύτως προστασία από τον ήλιο, γι’ αυτό και οι τιμές τους είναι πολύ μικρότερες από τα «κανονικά» γυαλιά ηλίου.

Επιπλέον, το προσωπικό στα εν λόγω καταστήματα δεν θα μπορεί να σας κατατοπίσει σωστά όσον αφορά τους φακούς και τις ιδιότητες τους αλλά και τη προστασία που θα πρέπει να σας παρέχει το γυαλί. Το μόνο πράγμα που θα μπορούν να σας πουν θα είναι αν σας πάει! Καλό είναι λοιπόν να απευθυνθείτε στους ειδικούς έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό ασφάλειας κι εμφάνισης.

Δώστε βάση στα χαρακτηριστικά

polarized sunglassesΤα γυαλιά ηλίου πρέπει να αναφέρουν τα χαρακτηριστικά των φακών τους σε κάποιο ειδικό καρτελάκι. Τα γυαλιά που θα βρείτε στα καταστήματα μόδας θα αναγράφουν ότι είναι “Cosmetic” πράγμα που σημαίνει ότι οι φακοί τους δεν προσφέρουν κάποια προστασία.

Όταν επιλέγετε γυαλιά λοιπόν θα πρέπει πάντα να κοιτάτε για κομμάτια με φακούς που να μπλοκάρουν τουλάχιστον το 99% της ακτινοβολίας UVB και το 95% της ακτινοβολίας UVA. Από εκεί και μετά, όσο περισσότερα έξτρα χαρακτηριστικά έχει ο φακός, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, οι πολωμένοι φακοί οι οποίοι προστατεύουν από τις ανακλάσεις του φωτός σε λείες επιφάνειες όπως η άσφαλτος και οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων είναι πλέον must, ειδικά για όσους φοράνε τα γυαλιά τους κατά την οδήγηση.

Προσοχή στην εφαρμογή

Ο τρόπος που το γυαλί «κάθεται» στο κεφάλι και το πρόσωπο μας είναι σημαντικός τόσο για την εμφάνιση μας όσο και για τη προστασία των ματιών μας. Το γυαλί πρέπει να αγκαλιάζει σωστά το πρόσωπο μας ώστε να καλύπτει πλήρως τη περιοχή των ματιών, έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει το φως του ήλιου χωρίς να περάσει πρώτα από τους φακούς.

Το γυαλί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζει καλά στο κεφάλι και το πρόσωπο και να μην είναι χαλαρό, να μην μετακινείται δηλαδή κάθε φορά που κουνάμε το κεφάλι μας, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό ή να μην είναι άνετο.

Προσοχή στο υλικό του σκελετού

Αν έχετε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια υλικά, καλό θα ήταν να το πείτε στον υπάλληλο του καταστήματος οπτικών πριν ξεκινήσει να σας δείχνει γυαλιά. Τα γυαλιά ηλίου θα τα φοράτε για πολλές ώρες κάθε μέρα, οπότε δεν θα πρέπει να σας ενοχλούν καθόλου, προκειμένου να μην τα βγάζετε συχνά για να ξεφύγετε λίγο από αυτή την ενόχληση.

Αν το υλικό του σκελετού δεν είναι κατάλληλο για το δέρμα σας, μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμούς, κνησμό και άλλα προβλήματα, γι’ αυτό καλό είναι να δείξετε την δέουσα προσοχή και να μην το αφήσετε στη τύχη.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι ότι τα γυαλιά ηλίου πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατεύουν στα μάτια μας. Δεν θα πρέπει να ζείτε με τη ψευδαίσθηση ότι ακόμη και τα κοσμητικά γυαλιά μπορούν να σας προστατέψουν απλά και μόνο επειδή έχουν σκούρους φακούς. Καλό θα ήταν λοιπόν να τα ψωνίσετε από ένα κατάστημα οπτικών με εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα μπορέσει να σας βοηθήσει να βρείτε το ιδανικό γυαλί για σας τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και από προστασίας.

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου!
gnosinet.gr
Tech Nerd theme designed by Siteturner